Side by Side Image of Dunlop vs Talalay Latex

Pernă Latex Dunlop versus Talalay

Care este diferența între latex Dunlop și latex Talalay?

Merită menționat încă de la început faptul că amândouă tipurile de latex pot fi Naturale, Sintetice, sau un mix. Latexul sintetic și cel mix conțin într-o anumită măsură o substanță poliuretanică sau cauciuc butadien-stirenic (SBR).

Dunlop și Talalay sunt pur și simplu procese de producție prin care trece orice tip de pernă sau saltea din latex. 

Procesul Dunlop:

În acest proces, latexul extras din copacul de cauciuc, denumit științific "Hevea brasiliensis", este decantat, stabilizat, iar apoi introdus într-o matriță unde urmează să fie vulcanizat. După ce este "copt", perna obținută este curățată cu apă de impurități și reziduuri și stoarsă cu ajutorul unor prese rotative. După această etapă, perna este uscată cu aer cald. În funcție de producător, pașii de spălare pot fi repetați și de 2-3 ori pentru a scăpa de mirosul specific latexului pe care îl are imediat după ce este produs (acest iz dispare în timp). Ultimul pas este decuparea oricărui reziduu de latex, astfel încât perna să aibă un contur uniform.

(dunlop latex process illustrated diagram) Talalay vs Dunop - which latex should I choose for my upholstery?

Procesul Dunlop este mai ieftin, mai eficient, și mai rapid.
(Mulțumim sleepacademy.org pentru această imagine)

Procesul Talalay

Acest proces are câțiva pași în plus. În primul rând, matrița nu este umplută cu latex, ci se toarnă o cantitate mai mică de latex, urmând că aceasta să fie sigilată și vidată, expandand astfel latexul și umplund-o. După ce a fost vidată, matrița este înghețată brusc pentru a stabiliza latexul. În timp ce se îngheață, este adăugat CO2 în latex pentru a-l gelifica. De aici, latexul urmează aceeași pasi ca și procesul dunlop, urmând ca latexul să fie vulcanizat, spălat, uscat și decupat.

(talalay latex process illustrated diagram) Talalay vs Dunop - which latex should I choose for my upholstery?

Spre deosebire de Dunlop, procesul Talalay constituie în plus vidarea și înghetarea latexului. 
(Imagine preluată de pe sleepacademy.org)

Care e mai bun?

Părerea generală e că latexul Talalay este mai bun, întrucât, datorită procesului costisitor, este mai scump. Însă diferențele nu sunt extraordinar de mari. Latexul Dunlop este mai dens și mai rezistent, deși nu este la fel de uniform că structură. Lucru ce poate fi greu de observat cu ochiul liber. Cum se poate observa în imaginea de mai jos, latexul Talalay (dreapta) are o structură mai omogenă și aerisită, de aici și densitatea mai mică.

(dunlop & talalay foam cells) Talalay vs Dunlop - which latex should I choose for my upholsterLatex Dunlop (stânga)- Latex Talalay (dreapta) 
(Sursa: Flobeds.com)

 

Beneficii comune latex natural atât pentru Dunlop cât și Talalay:

  • Bune pentre sănătate: pernele din acest material sunt anti-microbiene, hipoalergenice și rezistente la acarieni
  • Durabilitate: în comparație cu pernele din spumă, aceste perne pot rezista și 10+ ani dacă sunt întreținute corespunzător
  • Confort: datorită structurii aerisite, aceste perne permit pielii să respire astfel reducând mult transpirația și căldura din timpul nopții. De asemenea, latexul natural are o elasticitate fizică ridicată, necesitând foarte puțină energie pentru mișcările din timpul somnului.

Concluzie Dunlop

  • Mai dens (a nu se confunda cu fermitatea)
  • Calitate similară la un preț mai mic
  • Singurul tip de latex ce poate beneficia de certificare GOLS (Global Organic Latex Standard)

Concluzie Talalay

  • Mai aerisit și uniform
  • Mai elastic/ săltăreț
  • Mai scump

Parerea LaPerna:

Dacă ești fanatic latex și îți dorești o experiență premium ce implică un proces complex și o senzație de apartenență la tradiție, Latexul Talalay este pentru tine. Dacă îți dorești un produs calitativ, ce îți oferă 80% din experiența Talalay și preferi o pernă mai densă la o fracțiune din cost, Dunlop este pentru tine.

Înapoi la blog

Lasa un comentariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.