Cum Afectează Electronicele Somnul

Cum Afectează Electronicele Somnul

Salutare, dragii mei cititori! Astazi vom aborda un subiect de mare actualitate si de interes major pentru toti cei care isi doresc un somn odihnitor si de calitate: efectul dispozitivelor electronice asupra somnului. Fie ca vorbim de telefoane, tablete, computere sau televizoare, toate aceste gadgeturi pot avea un impact semnificativ asupra modului in care dormim. Haideti sa exploram impreuna de ce aceste dispozitive ne pot tine treji si ce putem face pentru a ne asigura ca ne odihnim corespunzator.

De ce ne tin treji dispozitivele electronice?

Ceasul biologic al unui adult sanatos urmeaza un ciclu de somn-trezire de 24 de ore. Cand rasare soarele dimineata, corpul nostru produce cortizol, un hormon care ne face sa ne simtim treji si alerti. Pe masura ce lumina zilei dispare, corpul elibereaza un alt hormon, melatonina, care induce senzatia de somnolenta.

Dispozitivele electronice cu ecrane iluminate din spate, cum ar fi telefoanele mobile, tabletele, cititoarele de e-book si computerele, emit lumina albastra, cunoscuta si sub denumirea de lumina cu lungime de unda scurta. Lumina fluorescenta si LED-urile emit, de asemenea, lumina albastra, care a fost dovedita ca reduce sau intarzie productia naturala de melatonina seara si scade senzatia de somnolenta. Lumina albastra poate, de asemenea, sa reduca durata timpului petrecut in somnul de unda lenta si somnul REM (miscarea rapida a ochilor), doua etape ale ciclului de somn esentiale pentru functionarea cognitiva.

Copiii sunt deosebit de vulnerabili la problemele de somn cauzate de dispozitivele electronice care emit lumina albastra. Numeroase studii au stabilit o legatura intre utilizarea dispozitivelor cu ecran inainte de culcare si cresterea latentei somnului, adica timpul necesar pentru a adormi. In plus, copiii care folosesc aceste dispozitive noaptea adesea nu primesc suficient somn de calitate si sunt mai predispusi sa se simta obositi a doua zi.

De ce lumina albastra este problematica?

Lumina albastra perturba ceasul nostru intern, facandu-ne sa ne simtim mai treji si mai alerti cand ar trebui sa ne pregatim pentru somn. Studiile au aratat ca expunerea la lumina albastra poate reduce productia de melatonina cu pana la 90 de minute comparativ cu expunerea la o lumina mai slaba.

Spre deosebire de lumina albastra, lumina rosie, galbena si portocalie are un efect minim asupra ritmului nostru circadian. Lumina slaba cu una dintre aceste culori este considerata optima pentru cititul pe timp de noapte. Cititoarele portabile de e-book, cum ar fi Kindle si Nook, emit lumina albastra, dar nu la fel de intens ca alte dispozitive electronice. Daca preferati sa folositi un e-reader, ajustati luminozitatea ecranului cat mai mult posibil.

Sfaturi pentru utilizarea tehnologiei noaptea

Desi recomandam evitarea utilizarii computerelor, smartphone-urilor si altor dispozitive care emit lumina albastra in orele premergatoare somnului, acest lucru nu este intotdeauna posibil pentru toata lumea, in special pentru cei care lucreaza sau studiaza noaptea. Daca trebuie sa folositi aceste dispozitive seara, urmatoarele strategii va pot ajuta sa dormiti mai bine si mai mult.

Reduceti utilizarea electronicelor pe timpul zilei si noptii

Utilizarea dispozitivelor electronice pentru perioade lungi in timpul zilei poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra somnului, in special in randul adolescentilor. Efectele comune includ durata mai scurta a somnului, timpul mai lung pentru a adormi si deficienta de somn. Discuta cu adolescentii despre expunerea excesiva la electronice si, daca este necesar, impune restrictii privind utilizarea zilnica.

Stabiliti o rutina relaxanta inainte de culcare

Un program de somn regulat, care asigura un timp adecvat de odihna, este esential pentru un somn sanatos. Ora de dinaintea somnului ar trebui sa includa activitati relaxante care nu implica dispozitive cu ecrane.

Faceti din dormitor o zona fara ecrane

Desi multi oameni prefera sa pastreze un televizor in dormitor, vizionarea TV inainte de culcare este descurajata din cauza efectului negativ pe care il poate avea asupra somnului. De fapt, recomandam eliminarea tuturor dispozitivelor electronice din dormitor – si incurajam copiii sa faca acelasi lucru.

Pastrati luminile din dormitor reduse

Intensitatea luminii este masurata in unitati cunoscute sub denumirea de lux. Unele studii au aratat ca nivelurile normale de lumina interioara de 100 lux sau mai mult pot suprima productia de melatonina si pot interfera cu programul de somn-trezire. Iluminatul interior mai slab afecteaza mult mai putin productia de melatonina.

Utilizati modul de noapte

Multe telefoane mobile, tablete si alte dispozitive electronice portabile sunt echipate cu un "mod de noapte" care este mai bland pentru ochi inainte de culcare. Dupa cum a remarcat un studiu, cele mai eficiente moduri de noapte reduc emisiile de lumina albastra si scad setarile de luminozitate ale ecranului. Ar trebui sa diminuati manual luminozitatea daca dispozitivul dvs. nu ajusteaza automat luminozitatea in modul de noapte.

Investiti intr-o pereche de ochelari de blocare a luminii albastre

Puteti achizitiona ochelari cu lentile portocalii special concepute pentru a va proteja ochii de emisiile de lumina albastra. Acest lucru poate sa nu fie ideal, mai ales daca nu va place sa purtati ochelari, dar unele studii i-au gasit foarte eficienti. Ochelarii care blocheaza lumina albastra sunt relativ ieftini si ar trebui sa puteti gasi o pereche decenta pentru mai putin de 100 de lei.

Concluzie

Impactul dispozitivelor electronice asupra somnului nostru este semnificativ si nu ar trebui subestimat. Prin intelegerea modului in care lumina albastra interfereaza cu ciclul nostru natural de somn si prin implementarea unor masuri simple, cum ar fi reducerea utilizarii dispozitivelor electronice inainte de culcare si ajustarea setarilor acestora, putem imbunatati considerabil calitatea somnului nostru. Un somn de calitate nu doar ca ne ajuta sa fim mai productivi si mai concentrati pe parcursul zilei, dar este esential pentru sanatatea noastra generala. Asadar, haideti sa ne protejam somnul si sa ne bucuram de nopti mai linistite si mai odihnitoare.

Pana data viitoare, va doresc somn usor si vise placute!

Cu drag,

Ana

Înapoi la blog

Lasa un comentariu

Vă rugăm să rețineți că comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate.